Обробка дерев навесні: доглядаємо за садом правильно

Прихід довгоочікуваного сонця знаменується не тільки поліпшенням настрою і довгими прогулянками на свіжому повітрі, а й початком садово-польових робіт.


Разом з деревами прокидаються шкідники і хвороботворні організми.


Тому дуже важливо вчасно провести обробку, щоб потім весь теплий сезон насолоджуватися красою здорового листя, а восени зібрати врожай з плодових порід.


Догляд за садом – це рутинна робота, яку необхідно регулярно проводити в саду починаючи з ранньої весни і закінчуючи пізньою осінню.


Давайте ж розберемося якого догляду вимагають дерева в перші дні відлиги.
Сезон від сезону відрізняється, тому визначити точну дату коли настав час приступати до обробки – неможливо. Орієнтовно обробка дерев ранньою весною починається в період, коли нічна температура стає стійко позитивною, а дощі залишаються позаду.

Цей час вважається ідеальним для нанесення препаратів від шкідників бо:

  • волога, туманна погода сприяє змиванню розчинів, робота просто пропаде дарма;
  • нічні заморозки також можуть звести нанівець всі зусилля, частина препаратів працює тільки при стабільному "плюсі";
  • якщо затягнути і пропустити старт, то обробка дерев від шкідників може не дати належного результату – шкідники встигнуть прокинутися і розмножитися.


Всього налічується чотири етапи робіт:

  1. Перший проводиться коли бруньки ще не набрякли і дерева стоять "голі".
  2. Другий стартує в той час, коли листя ще не розпустилося, але бруньки вже лопнули. У цей момент вони схожі на конуси.
  3. Для третього ідеальним періодом вважається той, коли дерева покриваються бутонами, які ще не розпустилися.
  4. Останній, четвертий, здійснюється по зав'язі. Орієнтовно плоди повинні бути не більшими за горошину.
Ранньовесняне обприскування саду має свої правила:
  • час між етапами обробки має становити 1-2 дня;
  • розприскування необхідно проводити з усіх боків, рівномірно охоплюючи крону і стовбур;
  • необхідно уважно підбирати препарати, звертаючи увагу на температурний режим; одні працюють при низьких температурах (від +1°C до +5°C), інші (наприклад, біологічні), навпаки при високих – більше +10°C; також деякі речовини допускають змішування;
  • важливе чергування етапів (спочатку обприскувати від хвороб, потім від шкідників, через пару днів і від одного і від іншого).
Крім хімічної обробки, догляд за деревами навесні включає обрізку, підгодівлю, усунення проблем з корою (морозобоїни, тріщини, сонячні опіки), видалення засохлих і поламаних гілок.


Насамперед необхідна санітарна обрізка. Вона полягає у видаленні непридатних гілок. Визначити їх легко: вони виглядають сухими, а бруньки на них не утворюються.


Залежно від того яка крона буде сформована у тій чи іншій культури, залежить кількість плодів, яку вдасться отримати восени. Деякі садівники роблять упор на естетику, формуючи красиву за формою крону, на шкоду майбутньому врожаю.


Потім настає черга правильного формування крони. Тут все індивідуально, і кожне дерево обрізається за своїми правилами. Наприклад, у плодових дерев, які швидко розростаються гілками, просто необхідно їх проріджувати для того, щоб дати доступ світла.


Роботи в саду навесні по боротьбі з тріщинами і морозобоїнами полягають у своєчасному усуненні крижаної кірки в пристовбурних колах. Робити це необхідно як тільки зійде сніг. Також слід обробити тріщини в корі і видалити дуже постраждалі гілки.

Особливу увагу варто приділяти підгодівлі. Вона буває двох видів:

  1. Ґрунтова.
  2. Позакоренева.
Чим удобрювати дерева навесні – залежить від садівника. Хтось вважає за краще мінеральні добрива: калій, азот, фосфор. Інші вибирають органіку: гній, пташиний послід, компост. І одне, і друге додається за однаковою схемою – в пристовбурні кола дерева. Після чого земля перекопується разом з добривом.



Андрій Няйко
професійний ландшафтний дизайнер
Щоб уникнути опіків рекомендується білити стовбури і товсті гілки. Це захистить від перших яскравих сонячних променів. Якщо в стовбурі виявляється дупло, його необхідно почистити, обробити дезінфікуючими засобами і зацементувати. В іншому випадку є ризик розвитку розлому.