Що таке ландшафтний дизайн

У сучасному розумінні садівництво саме по собі існує тільки в промислових масштабах.


Мета ж озеленення приватних прибудинкових територій (громадських місць відпочинку, прилеглих до державних установ зон) сьогодні не стільки утилітарна, скільки естетична.


Добре продуманий проєкт дозволяє не тільки створити місце, ідеальне для релаксу, проведення пікніків, насолоди природою.


Але і дає можливість гармонізувати простір, згладити незграбність присутніх на ділянці будівель, органічно вписавши їх в рослинний світ.


Підсумок, до якого прагнуть дизайнери – баланс користі і краси, що дозволяє розмістити всі необхідні зони і при цьому не захарастити наявні квадратні метри.


Ландшафтний дизайн - це поєднання багатьох складових:
  • архітектура та інженерія;
  • ботаніка;
  • історія культури і філософії.


Що входить в ландшафтний дизайн

Щоб домогтися результатів, які будуть радувати око, необхідні ретельне планування і розбиття всіх робіт на основні етапи.


1. Проєкт.
Сюди входять всі види діяльності, які здійснюються "в голові" і на папері. Насамперед, необхідний концепт – відправна точка, від якої залежить якою вийде обстановка в результаті.


Чи буде це сувора геометрія форм або хаотичне буйство; лаконічність і мінімалізм; розкіш і вигадливіість; стриманість або строкатість відтінків – все це залежить від концепту.


Також обов'язково необхідно продумати зонування. Тут багато що залежить від розмірів сім'ї, необхідності приймати гостей, наявності дітей, особистих уподобань господарів і т.д.


До різних зон відносять: місця для відпочинку, ігрові майданчики, теплиці, овочеві грядки, спеціально обладнані місця для облаштування мангала (барбекю, печі, тандиру) і садово-обідніх меблів.

Кожна з зон відмежовується стежками, рослинами, клумбами, водоймами, освітленням, декором – в залежності від побажань власника ділянки.

Говорячи про те, чим корисний ландшафтний дизайн, не можна не згадати, що для зручності розбивки складається ескізний план території. Він дозволяє візуалізувати ідею, прорахувати габарити і прикинути розміщення всіх компонентів, а також врахувати їх поєднання між собою.
При складанні плану необхідно враховувати топографічну обстановку території.


Докладні відомості про горбистість, наявність природних водних джерел, комунікації, існуючі будівлі, великі рослини, які необхідно зберегти і вписати в майбутній ландшафт, дають можливість краще зорієнтуватися при проєктуванні і зробити майбутні роботи безпечними, виключаючи можливість ушкодження каналізації або газового трубопроводу.


Окремо складається план озеленення, в який входить вся рослинність, починаючи від газону і закінчуючи великими деревами.


Посадка крупномірних рослин – один з найголовніших етапів формування ландшафтного дизайну.


При плануванні зелених насаджень також продумується розташування мощених доріжок і майданчиків. Обов'язково враховуються їх довжина, ширина і звивистість, а також тип покриття: гравій, плитка, камінь. Розраховується необхідна кількість матеріалів.


При необхідності прокладки нових комунікацій (для автоматичного поливу, освітлення) розробляється окремий план.

У ньому враховують не тільки пролягання трубопроводів і електричних кабелів, але також кожну з точок виходу.


Для поливу це: розбризкувачі, зрошувачі, пристосування крапельного поливу. Сюди ж включаються дренажні ями, стоки і ливневки.


Відносно освітлення необхідно вказати місце розташування: головних ліхтарів, світильників для підсвічування доріжок, декоративних освітлювальних приладів, підводних ламп. Також передбачається місце для розподільної шафи або ящика, з якого буде здійснюватися вся схема освітлення.
Завершальним етапом планування є підготовка кошторису.

У нього входять всі будівельні та оздоблювальні матеріали, декоративні елементи, а також весь асортимент закуповуваних рослин (насіння, цибулини, саджанці, дорослі чагарники і дерева) і необхідних для їх висадки грунтів, дренажу, добрив.

Окремим пунктом прораховується вартість майбутніх робіт і оренда техніки.


Все це входить в список того, чим займається ландшафтний дизайнер в тандемі з господарями ділянки. Кожен пункт обов'язково узгоджується, коригується і затверджується. Тільки після досягнення повного взаєморозуміння, переходять до наступного етапу.
2. Підготовка місцевості.


Починається з прибирання.
Вивозиться будівельне сміття, сухостій, опале листя. Земля очищається від бур'янів і готується до висадки зелених насаджень.


Всі рослини, які планується зберегти в первозданному вигляді захищаються: підв'язуються, накриваються сіткою, відгорожуються.


Намічаються шляхи для проїзду будівельної техніки. Виробляється розмітка місцевості. Згладжуються височини, викопуються котловани під водойми, закладається основа клумб, альпійських гірок, рокаріїв.


3. Технічні та будівельні роботи.


На цьому етапі прокладаються труби для автоматичного поливу, встановлюються освітлювальні прилади і здійснюється підведення до них електроживлення.


Важливо при укладанні комунікацій уникати стежок, лавок, дитячих майданчиків і місць, що плануються під важку кухонну техніку (стаціонарні печі, мангали).


В іншому випадку, при необхідності ремонту, доведеться проводити демонтаж, що тягне за собою як часові, так і грошові витрати.


Коли всі необхідні системи прокладені, приступають до підготовки мощення доріжок і майданчиків, встановлення легких будівель (альтанок, пергол, теплиць, дитячих будиночків), обладнання ставків, фонтанів, загат. Попередньо розмічають місця під посадки і декор.



4.Установка малих архітектурних форм та декоративних елементів.

Завершується все, що було розпочато на попередніх етапах. Остаточно мостяться доріжки, свої місця займають столи, лавки, крісла, садові скульптури, гойдалки, гірки та все, що було заплановано на стадії проекту.
5. Озеленення

Завершальний етап передбачає висадку рослин. Спочатку свої місця займають дерева. За ними слідують більш низькорослі чагарники. Потім багаторічники, ліани, цибулинні квіти. Останніми висаджуються газонні трави і однорічні квіти, які дозволяють з року в рік міняти основну палітру і вносити нотку різноманітності в навколишній пейзаж.


При проведенні робіт "з нуля", вони здаються вельми масштабними і можуть зайняти не один тиждень. Оптимальний варіант – довірити свою ділянку фахівцям. Професіонали не тільки підкажуть як краще все облаштувати, підберуть рослини і грамотно все підрахують. Але також заощадять час, нерви і гроші.


Андрій Няйко
професійний ландшафтний дизайнер